Historiaa

Ruka Slalom ry:n historia

Ruka Slalom ry on alppihiidon ja freestylen erikoisseura, joka on rekisteröity yhdistykseksi vuonna 1998.
Toiminta alkoi kuitenkin jo vuonna 1955 Kuusamon Erä-Veikot ry:n jaostona. Seura on yksi vanhimpia alppiseuroja suomessa.  Ensimmäiset pujottelun SM –kilpailut Rukalla järjestettiin vuonna 1956. Seura oli rakentamassa Rukan rinteitä ja hankkimassa ensimmäistä hissiä Rukalle Osmo Saastamoisen  johdolla vuonna 1957.

Seura on kuulunut seuraluokituksessa Suomen alppiseurojen kärkikastiin koko toimintansa ajan, varsinkin 1980- luvulta lähtien. 50- luvulla menestyksekkäitä laskijoita, SM- mitalisteja,  oli Lassi Määttä, 60- luvulla Juha Hänninen, 70–80- luvulla Kyösti Salmirinne, 1980 – luvulla Tiina Niikkonen, joka oli ensimmäinen seuran yleisen sarjan Suomen Mestari, Satu Niikkonen, Riikka Rissanen,  Erkki Vartiovaara ja Kari Litendahl.
1990 – 2000 – luvuilla Anu Pesonen voitti lukuisia Suomen mestaruuksia alppihiihdossa ja 4. sijan Ski – Crossissa omissa Freestylen MM-kilpailuissa Rukalla 2005. 2000 – luvulla lisäksi Anu Jaakkola, Petri Heikkala, Sanna-Leena Kilpelänaho, Eeva Kilpelänaho, Petri Härkönen ja Petteri Kantola, joka voitti myös junioreiden MM-hopeaa vuonna 2006.  Seuran menestynein laskija nykyisin on maailmanmestari ja WC- voittaja Kalle Palander.
Maininnan arvoinen on myös Santeri Paloniemen kaksi pronssia 15 – vuotiaiden  epävirallisissa MM-kisoissa vuonna 2008.

Seura on menestynyt 2000- luvulla erinomaisesti myös Freestylessä ja Slopestylessa. Maailman ehdottomaan eliittiin kuuluu Antti-Jussi Kemppainen. Anu Pesosen lisäksi on menestynyt muun muassa Nita Säkkinen.

 

Alppihiihdon historiaa

Ensimmäiset alppihiihdon Maailmamestaruuskilpailut järjestettiin Mürrenissä Sveitsissä vuonna 1931. Olympiakisojen ohjelmaan alppihiihto pääsi vuonna 1936 Garmisch-Partenkirchenissä Saksassa. Alppihiihdossa miesten ja naisten kilpailulajeja on aina ollut yhtä paljon.

Suomessa alppihiihdon juuret ovat tunturihiihdossa, naiset järjestivät ensimmäisinä alan koulutusta. Suomen alppihiihdon isänä on pidetty kuopiolaista Erkki Penttilää (1905-2004).
Ensimmäiset Suomenmestaruus-kilpailut järjestettiin Sallassa 1937. MM-tasolla suomalaisia oli ensimmäisen kerran mukana vuoden 1939 kisoissa Puolan Zakopanessa. Talviolympialaisten alppilajeihin Suomi lähetti ensimmäiset osanottajansa vuonna 1948 Sveitsin St. Moritziin.

Riitta Ollikka oli ensimmäinen suomalainen, joka pääsi maailmancupin pisteille 1970-luvulla ja hän sai nuorten EM-kilpailun syöksyssä vuonna 1974 hopeaa. Suomen ensimmäisen aikuisten alppilajien arvokisamitalin saavutti Martti Kellokumpu vuonna 1986 kumparelaskussa. Tapahtumat Vailin MM-kilpailuissa Yhdysvalloissa vuonna 1999 nostivat Suomen maailmankartalle alppihiihdossa. Kalle Palander oli pujottelun ensimmäisen kierroksen jälkeen seitsemännellä sijalla. Toisella kierroksella hän piti pintansa ja yllätti voittamalla kaikki maailman huiput. Suomen ensimmäinen MM-kulta alppihiihdossa oli saavutettu.